Wanted Wednesday

Super nem og lækker dessert? Chokolademousse!

Jeg skriver sjældent om mad. Bevares, et Instagram-billede i ny og næ af noget ekstra lækkert, men ellers ikke. Og det er der en grund til, jeg er nemlig ikke en specielt dygtig kok. Igen, enkle ting kan jeg da godt bikse sammen udover en salat (omend min datter pointerer, at jeg altid laver noget “snasket” hvad det så end er…), men det er næsten udelukkende min mand der laver mad herhjemme (og han er i øvrigt super dygtig til det!), og så kan jeg agere assistent. Jeg mangler simpelthen overblikket, og kan blive helt stresset hvis jeg har gang i bare to ting på samme tid, så én af delene ender med at brænde på, eller bare blive alt for gennemstegt. Der er faktisk så slemt, at jeg enten laver noget fool-proof som hot dogs eller lasagne når han ikke er hjemme, eller køber noget fra delikatessen der bare lige skal tilberedes. Han har ikke taget mig for mine cooking skills, det er helt sikkert ;)

Desserten plejer dog at være min opgave. Og netop derfor vil jeg tippe jer om det jeg nærmest vil kalde verdens nemmeste dessert, som alle kan lave (selv mig!), der smager fantastisk, og kan varieres i et utal af versioner! Chokolademoussen, eller egentlig bare mousse generelt. Den kan jo f.eks. også laves med hindbær i stedet for chokolade.

ll7098a

I bund og grund handler det jo bare om at blande piskede æggeblommer, flødeskum (kan også erstattes af creme fraiche) , sukker og  smeltet chokolade i den rette mængde. Derudover blander jeg også piskede æggehvider i mine for at gøre dem mere luftige og stive dem lidt af, men det er ikke altid de optræder i opskrifterne. Jeg synes dog klart det bliver bedst med! Så behøver man heller ikke tilsætte husblas hvis man laver en kage (hvis laget er relativt lavt).

Men jeg vil virkelig bare opfordre til at eksperimentere med det, for det er så få ingredienser at det er nemt at overskue, og så kan man skrue lidt frem og tilbage for at matche den personlige smag.

Til ca. 6 personer (der kan godt være til 8 hvis det er små portioner) bruger jeg:

150 g mørk chokolade (200 g hvis den skal være mere kraftig i smagen, og knapt så flødeagtig).

40 g sukker.

4 pasteuriserede æggeblommer.

3 pasteuriserede æggehvider.

3 dl. fløde som kan erstattes med creme fraiche (især godt hvis man laver moussen med hvid chokolade i et glas).

Og det er seriøst det! Hvis der skal røres bær, kanel eller andet i (igen, eksperimentér!) skal det selvfølgelig tilføjes og chokoladen skal måske fjernes.

Ellers så smeltes chokoladen først i et vandbad, imens æggeblommer og sukker piskes i én ren og tør skål (til blandingen er helt hvid og luftig), æggehviderne piskes i en anden (til de er stive og luftige), og fløden piskes til flødeskum (ikke alt for hårdt så den næsten skiller) i en tredje.

Så blandes chokoladen i skålen med piskede æggeblommer og sukker. Her er det en god ide at chokoladen lige har fået lov til at køle lidt af, da for høj varme godt kan ødelægge moussens luftighed. Dernæst flødeskum og så piskede æggehvider i blandingen (til sidst for at de forbliver luftige), og så er moussen klar til at blive portionsanrettet og sat i køleskab.

Regn med at de minimum skal stå et par timer før de er klar, men dette afhænger dels af hvor koldt køleskabet er indtillet, og dels af hvor store portionerne er. Jeg synes klart det er en fordel at lave dem dagen før de skal bruges, af flere gode grunde!

Det kan seriøst ikke gå galt! Jeg lavede en version til vores nytårsaften med hhv. mørk- og hvid chokolade, en tynd chokoladekagebund (som faktisk bare er bagt chokolademousse med en pixi smule mel i) for at de havde noget at stå på, og så hindbærgele i toppen for at tilføje lidt syrligt. Det var faktisk virkelig lækkert!

ll7097

Det er også super nemt at lave gele af frugtsaft. Jeg har brugt denne opskrift, som er yderst overskuelig at gå til (og igen, nærmest ingen ingredienser, we like!).

Så er der bare pyntningen tilbage, og den synes jeg egentlig er ret vigtig, da desserten i sig selv jo fremstår meget enkel (og lidt kedelig…). Bær, chokoladespåner, spiseligt guld/sølvstøv, flødeskum… Eller hvad end man nu er til :)

ll7099

Perfekt timing lige her i starten af januar ;) Men det er nu ikke fordi sådan en sag her er helt skidt. Man føler hurtigt man bliver “dessert-mæt”, og portionerne skal derfor ikke være for store. Januar er for trist hvis det hele går op i salat og træning, det kan jeg altså ikke holde ud til at læse og høre om hele tiden!

 

 

 

 

3 kommentarer

 • Mette

  Det ser sørme lækkert ud og ikke mindst nemt at lave. Det skal bestemt prøves. God weekend :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sådan er rollefordelingen også hjemme hos os. Jeg er en tikkende bombe i et køkken, og det du skriver om at makse ud over at skulle gøre to ting samtidigt er mig i en nøddeskal. Jeg kan godt have mareridt, hvor omdrejningspunktet er, at jeg skal lave en steg :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sandra

  Wow – det ser lækkert ud! Det skal helt sikkert prøves af.. Tak for opskriften. Den skal prøves af med hindbær, som vi totalt elsker herhjemme. :)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Næste indlæg

Wanted Wednesday