Add New

Forskellen på blog og hverdag -en genreanalyse

Allerførst tak for den utrolig flotte velkomst, både her og på mine andre sociale kanaler. Jeg vil gøre mit bedste for at leve op til den!

 

Jeg har haft lyst til at skrive dette indlæg længe, og nu synes jeg at vinklen er der. I var flere der kommenterede, at I havde savnet min skrivestil, og det har jeg gjort mig nogle tanker omkring.

Da jeg begyndte at blogge for 11 år siden, skrev jeg noget i retning af, at det ca. er 10% af det jeg skriver herinde der afspejler hele mig. Det er primært den laidback del, der godt kan være en smule useriøs, uhøjtidelig og ustruktureret. Den del man typisk besøger når man slapper af med veninderne, hvor man f.eks. deler tips og tricks, og bare hygger sig i hinandens afslappede selskab. Det har bl.a. en betydning for hvilket sprog jeg skriver i.

Efter 14 år som lærer, og de seneste som koordinator, er jeg vant til at være meget præcis og skarp i mine formuleringer. Som ægte dansklærer elsker jeg at udfordre mit sprog, og jeg er slet ikke færdig med at lære nyt og blive inspireret. Det er bare ikke altid det sprog der egner sig bedst til det jeg gerne vil med bloggen, jvf. min beskrivelse ovenover. Det er et klart tilvalg, når jeg vælger at lave mange paranteser med små kommentarer og laver :) Det er et frirum, og det skal sproget også signalere.

Det giver måske ikke verdens bedste billede af mig i f.eks. en jobsøgningssituation, hvis en kommende arbejdsgiver udelukkende læste min blog. Det giver ikke folk det korrekte førstehåndsindtryk af hele mig, og det er bloggen bestemt heller ikke tænkt som. Det er sjovt når jeg møder nye mennesker, der forinden udelukkende har orienteret sig på bloggen. De modigste giver udtryk for, at de er glade for, at jeg ikke udelukkende er som min blog-persona.

Det overrasker mig faktisk gang på gang. Det er utroligt det ikke har forandret sig en tøddel på 11 år. At vi ikke er blevet bedre til at gennemskue online kommunikation, og sammenholde det med vores sunde fornuft fra virkeligheden. Vi har en verden der bliver mere og mere digital, men vi glemmer at forholde os kritisk til den. Det er problematisk.

Jeg synes det viser et vist ambitionsniveau og seriøsitet, at jeg i over 10 år har drevet en blog med fornuftig indtjening, samtidig med at jeg har haft et fuldtidsjob, været mor til 3 børn, og haft diverse store freelance-projekter så som design af tøjkollektioner og smykker i eget navn.

Når jeg så i et afslappet sprog skriver indlæg om lette emner som mode og livsstil ofte er, så bliver jeg (be)dømt udfra det, og det store billede synes helt udvisket. Sådan tolker jeg i hvert fald meget af den respons jeg får. Jeg kan såmænd sagtens være i, at nogen opfatter mig som lidt af et airhead, sagt på godt dansk. Men jeg undres.

Hvorfor forholder vi os ikke kritisk til blogs? Hvorfor ser vi ikke det samlede billede, og medtager genretænkning i vores vurdering? En mode- livsstilsblog skrevet i kancellisprog, hvem vil læse den? For at lykkes med denne genre indenfor blogging, er den korte afstand mellem afsender og modtager altafgørende. Det skal være hyggeligt og nærværende, og det kan samtaler om Baudelaires dekadentismeværkers indflydelse på Peter Dohertys sangtekster også sagtens være, men det er ikke noget man kan kommunikere om flere gange om ugen. Nogle gange er det også rart med et tip om, hvor man køber den pæneste NATO-rem til sit Apple watch.

Ved kommunikation på skrift omkring førstnævnte eksempel, kommer man lynhurtigt til at indtage en slags ekspertrolle bag skærmen, som af nogle kan opfattes belærende. Og med mindre man også interesserer sig for de specifikke emner jeg har på hjerte, her illustreret med eksemplet Baudelaire og Doherty, kan det være svært som læser at få særligt meget ud af at læse mine tanker omkring dette. Her er det nemmere når samtalen falder på det herhjemme over et glas vin, og man har en ligeværdig dialog omkring det. Ikke at jeg vil undgå disse indlæg. Jeg tænker faktisk, at jeg vil til at skrive nogle flere af dem igen.

Kan det virkelig være rigtigt, efter så mange år med blogging, at så mange ikke er i stand til at lave genreanalyse af de enkelte blogs, og gennemskue hvad konceptet er? Er blogging for de fleste bare den samme grå masse, og er man derfor ikke opmærksom på, at der er mange forskellige genrer, og at hver genre har sine karakteristika så som sprog, tilgang og enmeudvælgelse? At det dermed ikke nødvendigvis afspejler afsenderens evner og egenskaber generelt, men at man kan være en dygtig og autentisk formidler indenfor sin genre.

Til sidst, for måske at undgå misforståelser, så vil jeg bare præcisere, at det I læser her selvfølgelig er 100% mig. Det har det altid været. Jeg skriver om det jeg har på hjerte, og jeg gør det i det sprog jeg møder mine veninder (og dermed jer) med. Jeg ville ikke kunne skrive, hvis det ikke var noget jeg brændte for. Jeg har bare ofte oplevet, at jeg er blevet sat i bås pga. det.

Hvad er jeres erfaringer? Hvad tænker I?

7 kommentarer

 • Louise

  Personligt forstår jeg simpelthen ikke ideen i at have en blog, der ikke afspejler hvem man er som person. Har man netop ikke en blog, fordi man gerne vil dele noget ud af sig selv. Om det er så er mod eller noget andet, så giver det da klart et billede af bloggerens interesser, hvis der for eksempel deles meget om mode. Hvis man på sin blog ikke mener at indholdet afspejler hvem man er som person, så synes jeg at der er noget helt galt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camille/Clamour 4 Glamour

   Tak for dit input Louise (og dejligt at “se” dig igen). Min pointe er bl.a., at min blog bestemt afspejler mig som person (jeg er ked af hvis det modsatte fremgår, det var bestemt ikke meningen), men ikke alle aspekter af hvem jeg er som menneske. Bloggen viser nok mest mig som veninde. Skrivemåden og de emner jeg berører er noget jeg taler med mine veninder om. Jeg har bare rigtig ofte oplevet, at jeg så bliver sat i bås, som om at der ikke er mere til mig end det jeg skriver her. Det har jeg brugt noget tid til at tænke over, og de tanker ville jeg dele med jer.

   Jeg kommer ikke til at ændre min skrivestil, men jeg synes det er fair at jeg deler de tanker der ligger bag, og de oplevelser jeg har fået gennem de 11 år jeg har skrevet som jeg gør.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Ja, der blev lidt tavst :) For mit vedkommende forstår jeg ikke dit indlæg. For som læser har jeg aldrig dømt dig som person. Mon det ikke er dine læsere, du har oplevet det hos, men derimod det virkelige liv og omgangskreds, blogger kollegaer og samarbejdspartnere? Jeg synes personligt, at det er kedeligt at læse om samarbejdspartnere/reklamer. Jeg er ikke interesseret i at læse om din holdning til politik, debat mv. Det, du kan bedst, er på fin vis at forklare din motivation bag et outfit, inspirere ift. accessories og tøjstykker og dele brudstykker af hverdag og musik. Hvem sætter dig i bås? Når man blogger, har man jo et koncept, og derfor vender folk tilbage, fordi de interesserer sig for dine emner. Ellers holder man sig vel væk? Eller? Måske du skulle flytte fra Bloggers Delight? :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Ja, der blev lidt tavst :) For mit vedkommende forstår jeg ikke dit indlæg. For som læser har jeg aldrig dømt dig som person. Mon det ikke er dine læsere, du har oplevet det hos, men derimod det virkelige liv og omgangskreds, blogger kollegaer og samarbejdspartnere? Jeg synes personligt, at det er kedeligt at læse om samarbejdspartnere/reklamer. Jeg er ikke interesseret i at læse om din holdning til politik, debat mv. Det, du kan bedst, er på fin vis at forklare din motivation bag et outfit, inspirere ift. accessories og tøjstykker og dele brudstykker af hverdag og musik. Hvem sætter dig i bås? Når man blogger, har man jo et koncept, og derfor vender folk tilbage, fordi de interesserer sig for dine emner. Ellers holder man sig vel væk? Eller? Måske du skulle flytte fra Bloggers Delight? :) Jeg har i hvert fald aldrig tænkt sådanne tanker :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camille/Clamour 4 Glamour

   Hej Julie. Fedt du uddyber din kritik, og jeg kan sagtens forstå den. Jeg synes selv det fremgik, at det var når jeg mødte folk i virkeligheden, som ikke er faste læsere, men lige har kigget bloggen igennem. F.eks. kunne det være i en jobsituation (der har jeg dog ikke oplevet det, vil jeg lige for god ordens skyld skrive).
   Jeg synes egentlig også I er meget tydelige i, at det I bedst kan lide det er de hyggelige veninde-emner, og helt ærligt, det er også det jeg allerbedst kan lide at skrive til jer :)

   Ps. Jeg påtænker ikke at flytte fra BD, da jeg dels er super tilfreds med de folk der står bag det, mange har jeg kendt rigtig længe, og dels kan jeg ikke finde ud af al teknikken selv.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Hmm, jeg tror heller ikke helt, jeg forstår blogindlægget. Bloggen som en særlig genre skal ikke kun forstås fra modtagerens side af, men også fra afsenderens.

  De fleste læsere er (tænker jeg) helt indforståede med, at blogs som kanaler indeholder letspiselige emner som eksempelvis mode, mad, musik.. Og de fleste læsere er også med på, at disse emner kun repræsenterer en lille del af bloggerens liv. Som du selv skriver, måske 10% :)

  Men hvad er de resterende 90% så? Det har læserne ikke en chance for at vide, hvis de ikke kender bloggeren i forvejen, for det står jo ikke på bloggen. Hvis indlæggene gentager bestemte temaer som mode, livsstil, rejser, så synes jeg, at det er klart, at disse gentagelser skaber en idé om, hvem personen bag bloggen er. Også selvom gentagelserne kun viser 10% af den virkelige person. Men de sidste 90% er for abstrakte og helt ukendte for læserne, og derfor forholder man sig til de 10%, man kender.

  Så mine tanker er: Afsenderen vælger præcist, hvad der skal ud på bloggen, og modtageren tolker ud fra de tilgængelige oplysninger og skaber da en forestilling om personen bag. Så hvis jeg tænker på genreanalyse af blogs, så tænker jeg nærmere på: Hvem er den egentlige afsender? I bund og grund ved jeg det ikke. Hvem er så den implicitte afsender? Det er den person, jeg kan aflæse på bloggen gennem billeder, holdninger, ideer og følelser.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camille/Clamour 4 Glamour

   Tak dit input Emma, dejligt I er så reflekterende! Jeg tror egentlig lidt vi siger det samme? Det jeg synes er lidt pudsigt, om om vil, er at der er mange (ude i virkeligheden, når jeg møder dem første gang), der tror de 10% er tilsvarende de 100%. Måske er det fordi, at de har misforstået genren, eller ikke har overvejet, at mode/livsstilsblogs rent faktisk er en genre, med sit unikke sprog og tilgang. Men dette er blot en tanke.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Næste indlæg

Add New