Klassiske julegaver fra Pandora

Ideer til bog-gaver til de 9-13 årige.

Indlægget indeholder reklame/affiliate links.

Jeg spurgte jer, om I var interesserede I at høre lidt nærmere om hvilke bøger ungerne læser herhjemme. Det var I! Men det ville jo blive et frygteligt langt indlæg, for der er en del bøger jeg vil anbefale, og der er stor forskel på om det er til højtlæsning, selvstændig læsning osv. Jeg skal jo begynde et sted, så har valgt at sætte fokus på bøger som er del af serier (som dog alle kan læses som selvstændige bøger uanset nummer!), og som egner sig virkelig godt til gaver her i juletiden.

Jeg kan godt lide at give bog-gaver til børn -Jeg er ikke helt sikker på, at de altid er enige i, at det er en god ide. Men helt ærligt! De sidder og pakker den ene plastikting efter den anden ud juleaften, det er altså meget fedt med noget substans også. Noget der kan give en anden slags oplevelse, noget man skal fordybe sig i. Og hey, man kan jo sagtens læse om et computer og gamer-univers, det er jo bare at sætte dem i gang med at læse den populære “Gamerz” serie ;)

Derfor har vi faktisk også indført “fordybelsestimen” herhjemme. I hverdagen er det kun en halv time, og den falder lige efter Sirius er puttet (så der kommer ro i huset). Her skal begge de to store unger fordybe sig i en bog. Filuca læser selv (med samtale om bogen (og evt. serien) inden for forforståelse, ret vigtigt), og Sixten kigger billeder i fagbøger om emner han kan lide (f.eks. fisk!), eller kigger i “Flunkerne” eller “Find Holger”-agtige bøger. Han kan også så småt læse ordbilleder, så jeg har fundet nogle ultra let læste bøger til ham. I weekenden er det en hel time, og så får man te og småkager til, og bliver puttet under et tæppe hvis man har lyst.

Jeg har derfor bedt Filuca om at liste nogle af hendes favorit bogserier op, for en ting er hvad jeg som mor (og dansklærer) synes hun skal læse, noget andet er hvad hun vælger selv. Det er jo dem der er aller sjovest at få i gave!

Jeg har bedt hende tage bøger som hun selv kan læse selvstændigt uden anden støtte end lidt forforståelsessamtale og opklarende spørgsmål sammen med mig til sidst. Jeg har tilladt mig at udvide hendes valg en smule, så der også er noget til drengene i samme alder, eller piger der er knapt så girly som min ;)

ll7049

Hendes absolutte favorit for tiden er “Selma Z” serien, skarpt forfulgt af “Dans de luxe”. De bøger bliver flittigt læst. Jeg har derefter fundet “Petrea” serien til hende, som minder en del om “Selma”, og de virker også til at blive et hit. “Bitz” serien er også et bud på samme type bog, dog med mere humor.

Serien om “Emmy” er heller ikke til at komme udenom, omend jeg synes hun er lige i det yngste til den endnu. Der passer “Veninder” serien bedre til en 10-årig, synes jeg, og den er også rigtig god.

Hun er gået lidt væk fra “Sigge” bøgerne og “Pjok og Petrine”, men de er stadig gode bud til de yngre piger (som gerne vil læse om heste og veninder).

Skulle jeg købe noget til en dreng eller pige der elsker fantasy, og som måske ikke er den sikreste læser, men gerne vil læse “en rigtig bog” og noget alderssvarende så ville jeg købe “Drageherren” af altid fantastiske Josefine Ottesen. Serien er godt nok fra 2004, men den holder stadig. Den er skrevet i enkelt sprog og overskuelig handling som er nem at forstå, samtidig med at den er spændende og flot illustreret. En dansklærerfavorit ;)

En anden favorit er “Taynikma”, som sikkert ikke behøver den vilde præsentation. Meget veltegnet tegneserie kombineret med længere tekststykker, som fanger både drenge og piger (dog især førstnævnte). Jeg er allerede gået i gang med at opbygge en samling til mine drenge, og er overbevist om, at det er nogle de vil læse igen og igen.

Til de mere sikre læsere er “Koldt Blod” serien også en klassiker, og en skøn måde at stifte bekendtskab med krimien på for børn. Hvis de er mere til sjov og spænding så er serien om “Doktor Z” også rigtig fin! Apropos det sjove, så er serien om “Hubert” også værd at nævne her, især hvis man har elsket “Vitello” og trænger til mere i samme stil.

Derudover er jeg også ret vild med Josefine Ottesens fortællinger om “Hullerikkerne”. Dels selvfølgelig pga. de fine fortællinger som tager udgangspunkt i naturen, og dels fordi hun implementerer det interaktive gennem f.eks. QR koder, og ungerne kan scanne og se en film om det de læser om. Det fanger helt sikkert en masse!

Som en lille joker vil Filuca anbefale Anders Morgenthalers dyrefabler (samlet her, men fås også som enkeltstående bøger). Dem har hun læst mange gange, og de er altså bare stadig super sjove!

Ih, jeg har lyst til at anbefale mange flere serier (alene fra danske forfattere, det er helt vildt hvad der er sket på det område!), men dels er det hvad Filuca har valgt, og dels vil indlægget også blive alt for langt. Håber det kan inspirere til lidt gaver derude, selvom verden bliver digital, har vi stadig brug for at være gode læsere :)

3 kommentarer

 • Åh, super fedt indlæg! Flere af dem, tak! Også selv om min søn stadig er for ung til den slags bøger (3 år…) – men jeg er helt vild med budskabet bag, og man kan jo altid lade sig inspirere til andre børn i familien. :)

  (Jeg er dybt utålmodig efter, at min søn bliver så gammel, at vi kan begynde at læse Harry Potter og Jim Knap for ham. De står allerede og venter på hylden…)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simone

  Da jeg var 11 -12 år læste jeg alt af Tamorah Pierce. Fantastiske bøger.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christel

  Dejligt med et lidt anderledes indlæg og et fantastisk budskab om at læse mere – også i fritiden :-)
  Lyder som en fin ting med fordybelsestime – tror jeg, vi skal indført, når lillemanden er lidt ældre :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Næste indlæg

Klassiske julegaver fra Pandora